ile trwa parzenie kawy

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. jak wybierać kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film